Ordet anstånd betyder med annan förklaring uppskov eller frist. Det innebär att du som person har möjlighet att få ändrat förfallodatum eller få någonting uppskjutet. Ett vanligt sammanhang det förekommer ofta inom är hos företag som sänder ut fakturor. Det är också vanligt hos många myndigheter där du kan få uppskov på beslut, datum att skicka in blanketter på eller få fristen för en ansökning ändrad. Men det de flesta kopplar ordet anstånd till är när det kommer till en faktura du inte kan betala i tid. Det är en viktig funktion i samhället att det finns då saker mest troligt hade sett mycket värre ut idag än det gör annars. Det är många som tack vare detta påhitt klarar sig vidare och ordnar upp saker i livet. Läs mer så ska vi förklara vad det egentligen innebär.

Företag som ger anstånd

Ibland är det inte enkelt att få ekonomin att räcka till och det finns då möjligheter. Många företag är snälla mot sina kunder och brukar ofta godkänna anstånd. Det kan vara en räkning som du omöjligt kan betala innan nästa månad då pengarna måste gå till mat, en avbetalning som du inte klarar just nu eller att du inte har tillgång till konto eller bank på ett par veckor. Det finns många möjliga scenarion. Du får då till en förutbestämd kostnad skjuta upp din betalning olika lång tid beroende på vad ni avtalar.
Anstånd är vanligt hos företag som sänder ut fakturor
Ibland har du oturen att få en riktigt hög skattesmäll. Om du inte har räknat med detta svider det rejält i plånboken och det är inte alltid du lyckas få ihop pengarna tillräckligt snabbt. Det finns då en sista nödlösning. Det går faktiskt att ta kontakt med skatteverket och be om eventuellt anstånd på betalning. Du måste då fylla i en blankett där du söker om anstånd och skicka in denna. Därefter tar det oftast några veckor innan du får veta om anståndet har blivit beviljat eller inte.

Om du inte får anstånd beviljat

Om du har oturen att inte få anstånd beviljat kan det få konsekvenser. Du får då en påminnelsefaktura utskickad och får ytterligare chans att betala. Det blir dyrare än om du får anstånd på grund av extra utgifter men du hinner troligtvis betala innan fristen har gått ut. Om du inte klarar att betala påminnelsen går det vidare till inkasso och därefter kronofogden. För varje instans den skickas vidare till blir summan att betala högre. Summan stiger också mer för varje instans den skickas vidare till.

Det brukar oftast ordna sig med betalning bara man är samarbetsvillig. Det krävs lite energi för att ta kontakt med företag och så vidare. Men i det långa loppet är det värt att lägga ner det lilla extra för att slippa hamna i stora problem tidigare. Om det är någonting som svartlistar en människa är det att finnas i Kronofogdens register och vara listad med betalningsanmärkning. Det innebär att du kan få problem både med att få lån och jobb.