Alla arbetsgivare i Sverige betalar en lagstadgad arbetsgivaravgift på den ersättning som betalas ut till anställda. Avgiften är för närvarande 31,42 procent för de flesta arbetstagare och beräknas på bruttolönen (lönen innan skatt) samt andra eventuella skattepliktiga förmåner.
Arbetsgivaravgifterna används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet som alla invånare i Sverige omfattas av. Mer specifikt så används avgifterna till att täcka delar av statens utgifter för ålderspension, efterlevandepension, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.
Dessutom ingår en arbetsskadeavgift, en arbetsmarknadsavgift samt en allmän löneavgift i arbetsgivaravgifterna. Utöver arbetsgivaravgiften betalar de allra flesta företag även avtalsförsäkring och avtalspension för sina anställda. Detta regleras dock i kollektivavtal och är inte lagstadgat.
Procentsatsen är 31,42 procent av lönen för de flesta arbetstagare. Den är dock lägre för äldre arbetstagare. För anställda som är födda innan 1951 men före 1938 är arbetsgivaravgifterna istället 16,36 procent och för anställda som för födda innan 1938 betalas inga arbetsgivaravgifter överhuvudtaget.
Nedsättningar och avdrag på arbetsgivaravgift
Utöver nedsättningen på avgiften för äldre arbetstagare finns ett antal ytterligare undantag och bidrag som kan påverka arbetsgivaravgiftens storlek. Möjligheten att få bidrag för delar av arbetsgivaravgiften är oftast kopplat till vissa regioner, framför allt delar av inre Norrland samt de norra delarna av Dalarnas och Värmlands län, samt till vissa kategorier av anställda. Bidraget ska i det senare fallet stimulera anställning av individer som har varit borta från arbetsmarknaden under en längre period. För denna typ av stöd behöver arbetsgivaren ansöka om bidrag för nystartsjobb hos Arbetsförmedlingen.
Arbetsgivaravgiften är också lägre för enmansföretag som anställer sin första anställda. Det så kallade ”växa-stödet” innefattar inte enbart enskilda firmor utan från den 1:a januari 2018 kan även aktiebolag och handelsbolag få lägre avgifter. För aktiebolag krävs att det tidigare enbart funnits en anställd som även är delägare i bolaget innan nyanställningen. Stödet innebär att bolaget som anställer enbart betalar 10,21% i avgift för den första anställda. Växa-stödet är lagstadgat men tillfälligt, nuvarande lagstiftning gäller fram till utgången av 2021.
Mer om växa-stödet finns att läsa här.
Deklarera och betala arbetsgivaravgift
Alla företag som betalar ut lön till anställda måste redovisa och betala arbetsgivaravgift till Skatteverket. Undantaget är enskilda näringsidkare som har enskild firma, dessa betalar istället egenavgifter beräknat på vinsten i företaget. Arbetsgivaravgiften deklareras enklast elektroniskt via Skatteverkets e-tjänster och ska redovisas och betalas in samtidigt som skatten, det vill säga den 12:e varje månad. Det som ska deklareras är föregående månads utbetalda bruttolöner och förmåner. Här ingår till exempel månadslön, timlön, sjuklön, övertidsersättningar och sjuklön. Pengarna betalas in till företagets skattekonto.
Det finns också ett antal förmåner som arbetsgivaren ska beräkna värdet och betala arbetsgivaravgift på. Dessa förmåner betalas alltså aldrig ut till arbetstagaren som kontanter men värdet ska redovisas och sedan både beskattas och användas som del av underlaget för arbetsgivaravgiftens storlek. Till dessa förmåner hör bland annat bilförmåner och kostförmåner. Friskvård kan arbetsgivaren däremot erbjuda sina anställda skatte- och avgiftsfritt upp till en viss summa. Alla regler och undantag kring förmåner finns naturligtvis specificerat på Skatteverkets hemsida. Här finns även tydliga guider för hur blanketterna för arbetsgivaravgiften ska fyllas i.