Återbäring är ett relativt vanligt ord som man ser ofta och även i marknadsföringssammanhang lovar ofta butiker det till sina kunder när de handlar. I stort sett kan man säga att alla former av återbetalningar som görs av pengar som du har varit med om att betala in är återbäringar. Skatteåterbäring är ett av dem. När du betalar in skatt varje månad kan det vid deklarationen visa sig att du har betalat lite mer än vad du egentligen behöver. Då får du tillbaka det som skatteåterbäring. I företagssammanhang är det främst i ekonomiska föreningar man talar om återbäring. Även i kooperativ talar man om den typen av återbetalning. Läs mer här i artikeln om olika typer av återbäringar och hur de fungerar i till exempel butiker, försäkringsbolag och nätsajter som ger återbetalningar till kunder.
Återbäring som marknadsföring
Det finns företag på nätet som kallas ”cashbacksajter”. De senaste åren har flera sådana lanserats i Sverige och det de gör är att locka både företag och kunder att ansluta sig till dem. Sajten har avtal med nätbutiker och när kunden handlar hos butiken får kunden några procent i rabatt som sätts in på dennes konto. ”Cashbacksajten” tar betalt av nätbutiken för den här tjänsten eller också betalar butiken en procentsats av köpet till sajten. Det utbyte som butiken får är fri marknadsföring genom sajten. Här kallar man det att kunden får återbäring på sina köp.
De flesta av oss har i plånboken flera olika plastkort som kommer från företag där vi brukar handla. Det kan röra sig om allt från livsmedelsjättar till klädbutiker och heminredningsbutiker . Varje gång vi handlar visar vi upp kortet och får poäng för det vi köper. Ett visst antal poäng gör dig berättigad till återbäring. Det vanligaste är att man får ut återbäringen i form av en bonuscheck som gäller i just den butiken. Det är mycket ovanligt att man får återbäring i form av kontanter.
Återbäring på skatt och på försäkringar
Det finns flera försäkringsbolag som sägs vara kundägda och där kunderna får vara med om att dela på vinsten när det går bra för försäkringsbolaget. Detta kallas för ömsesidiga bolag och de befinner sig i gränslandet mellan vinstdrivande företag och staten. i dag är detta tillåtet bara för försäkringsbolag. I övriga Europa är detta mer vanligt och det kan vara i verksamheter där varken staten eller privata aktörer går in för att fylla ett behov. Det kan då röra sig om till exempel äldreboenden och daghemsverksamhet.
Återbäring på skatten känner de flesta av oss till. Varje år deklarerar vi för våra inkomster från året innan och varje månad dras det skatt från våra löner. Har man betalat mer skatt än man behöver får man tillbaka det i form av återbäring. Alla som har inkomst deklarerar för den efter årets slut. Skatteverket skickar ut deklarationen en gång om året och om man har e-legitimation och gör den via Skatteverkets hemsida ser man på en gång om man kommer att få tillbaka pengar. Vanligtvis har man dem innan midsommar men man kan också få pengarna redan i april.