AvbetalningsköpEtt avbetalningsköp är ett köp där du tillsammans, säljare och köpare, gör ett avtal om att betala köpet på ett visst antal gånger till en liten extra kostnad. Avbetalningar kan ha olika villkor på olika företag och olika produkter. Det tillkommer oftast ränta och avgifter om du köper på avbetalning.

  • Dela upp ett köp på en längre tid istället för att betala direkt
  • Ett köp kan delas på olika många delbetalningar beroende på företag och summa köpet avser
  • Till själva varukostnaden tillkommer ränta och avgifter
  • Idag kan delbetalningar göras vid köp med vissa kort
  • Vissa företag erbjuder räntefri delbetalning under vissa perioder
  • Företag erbjuder olika kampanjer på avbetalningar där ränta och avgifter är extra låga
  • Viktigt att följa sin avbetalningsplan eftersom hela summan annars förfaller direkt

Smidigt med räntefri avbetalning

Ibland erbjuder företag räntefri avbetalning till sina kunder. Det kan vara under en särskild kampanj eller en speciell tid på året. När det gäller räntefria avbetalningar tillkommer oftast en avgift istället som man bör vara uppmärksam på. Det kan vara en uppläggningsavgift och kanske en aviavgift.

Idag finns många kreditkort som erbjuder avbetalning om du gör köpet med kortet. Du gör då köpet som vanligt med kortet och tar sedan kontakt med kortutgivaren för att lägga upp en plan på köpet. Annars fungerar kreditkorten alltid som delbetalning eftersom du oftast kan välja själv hur mycket du betalar av varje månad.

Viktigt att tänka på

När du gör ett avbetalningsköp är det viktigt att komma ihåg och följa din avbetalningsplan eftersom det oftast står i villkoren att om man inte följer planen så förfaller hela beloppet till omedelbar betalning. Har du gjort ett större köp kan det bli väldigt jobbigt att få den betalningen direkt.

Möjlighet till avbetalningsköp är jättesmart. Men det är viktigt att man har god koll på sin ekonomi så att man kan följa sin plan och inte hamna i en ond cirkel där man hela tiden får göra köp med kreditkort eller på avbetalning och står med stora kostnader varje månad utan att skulden minskar.