Bankgirot är ett samarbete mellan Svenska banker som har i uppgift att genomföra trygga betalningar med hög säkerhet. Företag kan koppla ett bankgironummer till ett vanlig bankkonto och på så sätt få betalningar direkt in på företagets konto utan att behöva uppge banknumret. Det går även att få skatteåterbäring till, samt att göra utbetalningar från, ett bankgironummer. Bankgironummer ges ut och administreras av kundens specifika bank, det enda undantaget är för insamlingsorganisationer som kan få ett så kallat 90-bankgironummer av svensk insamlingskontroll. Sedan 2001 är det inte möjligt att koppla ett Nordea konto till bankgirot eftersom att Nordea då tog över bankgirots största konkurrent, Postgirot (numera Plusgirot) och därmed var tvungna att ge upp delägarskapet i bankgirot. Notera också att det enbart går att göra betalningar med bankgiro mellan svenska konton och i svenska kronor.

Vem använder bankgiro?

Bankgiro

Även om det tekniskt sätt är möjligt att skaffa en bankgirokonto som privatperson så är det mycket ovanligt. Du som vill skaffa bankgiro som privatperson bör kunna redogöra för varför du önskar ett sådan konto. I de flesta fall är det företag och insamlingsorganisationer som använder sig av bankgiro. Som vi tidigare nämnt är det bara inom Sverige som bankgiro används, företag som gör affärer med utländska företag använder istället IBAN och BIC koder för att skicka och ta emot betalningar.

För företag i Sverige finns flera fördelar med att använda bankgiro. En är att det ger ett seriöst intryck av företaget och gör betalningen enklare för kunderna. Företaget kan också skicka och begärar betalningar utan att behöva uppge banknumret. Ett bankgirokonto kan knytas till ett eller flera olika bankkonton och företagen kan styra vart pengarna ska komma in och från vilket konto de ska dras. På sätt sätt hjälper bankgiro företag att få en överblick över sin ekonomi och underlättar likviditetsplaneringen.

Inbetalningar och utbetalningar via bankgiro

Att driva företag medför en hel del utgifter och bankgirot har tre olika tjänster som låter dig sköta dem: bankgiro löner, bankgiro leverantörsbetalningar samt manuella betalningar. Tjänster löner ser till att de anställda får betalt på rätt dag och låter dessutom företagsägaren makulera betalningar eller ändra utbetalningsdag. Det spelar ingen roll vilken bank de anställda använder. Leverantörsbetalningar är används för skatter, fakturor och även utlandsbetalningar. Alla inbetalningar som görs via bankgirot redovisas elektroniskt, oavsett om betalningen skedde manuellt eller elektroniskt. Det elektroniska systemet innehåller också information som hjälper företagare att ha en överblick över sina inkomster.

Ett sätt för kunder att betala är via Swish. Swish är en mobil betalningsplattform som lanserades av bankgirot i 2012. Sedan dess har Swish vunnit flertalet priser, både i Sverige och utomlands, däribland inUse Awards och projektet Apollo. Swish, som låter privatpersoner och företag skicka och ta emot betalningar i realtid, är ett utmärkt exempel på hur bankgirot utvecklas och hur vi kan tänka oss att betalningar kommer att gå till i framtiden. Företag behöver Swish Företag som hanterar betalningar från privatpersoner till företag eller Swish handel som hanterar köp på internet eller i en app.