Bilförmån är en skattepliktig förmån när en anställd får använda arbetsgivarens bil privat.

Som företagare har du möjlighet att erbjuda dina anställda förmåner som även kan användas i det privata livet. Det kan t.ex. handla om en mobiltelefon som används både privat och i tjänst, men även tjänstebilar är vanliga att erbjuda till privat användning, t.ex. för att skjutsa barnen till skolan eller åka på semester.

Om en anställd har valt att använda en tjänstebil privat så utgår en förmånsskatt. Det betyder att den anställde behöver betala skatt för att få bruka tjänstebilen utanför arbetstider. I vissa tillfällen krävs det inte att någon skatt betalas av den anställde, t.ex. om bilen kör max 100 mil i privat bruk.

BilförmånFördelar med bilförmån

Om du har tjänstebilar som används i företaget kan det vara värt att fundera över att erbjuda bilförmåner till dina anställda. En fördel med att låta dina anställda använda bilen privat är att de snabbare kan ta sig till kunder direkt från det egna hemmet. Detta är vanligt på arbeten med mycket kundmöten.

Både i samband med bilförmån och drivmedelsförmån så ska kontrolluppgifterna lämnas in till Skatteverket. Den skatt som dras av från den anställdes lön är alltså ingenting som går till egen ficka. Du kan hitta information om hur man räknar ut skattepliktiga förmåner på Skatteverkets hemsida eller genom att vända dig direkt till Skatteverket.

Frågor och svar om bilförmån

  • Behöver man journalföra resorna?
    Som företagare är det viktigt att du har koll på hur mycket tjänstebilen används privat. Det gör du bäst genom att använda dig av körjournaler som ska fyllas i av den anställde. I körjournalerna ska t.ex. information om datum, mätarställning och syfte med bilresorna föras och journalerna ska alltid uppdateras löpande.
  • Räknas resor till och från arbetet?
    I många fall så räknas resor med syfte att ta sig till och från arbetet som privata, men inte i alla situationer. Detta gäller även när det kommer till drivmedel av fordonet, men eftersom förmåner ska beskattas är det även här viktigt med bevismedel som körjournal.
  • Kan man minska förmånsvärdet?
    I vissa fall finns det möjlighet för en företagare att ”sätta ner” förmånsvärdet för en bilförmån. För att man ska lyckas med detta krävs det dock att bilen man använder sig av är en så kallad miljöbil. Det gäller bland annat för elbilar, etanolbilar och laddhybridbilar.
  • Vad händer när den anställda är frånvarande utan lön?
    Vid t.ex. längre sjukdom eller föräldraledighet ska fortfarande en beskattning av bilförmånen ske. Du som arbetsgivare behöver dock endast betala arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet, men eftersom det inte har betalats ut någon lön till den anställde så kan du inte göra ett skatteavdrag.
  • Vad påverkar bilförmånsvärdet?
    Det är många saker som kan påverka bilförmånsvärdet av en tjänstebil. Det handlar bland annat om nypriset på bilen, men även om det finns någon extrautrustning och om det är en miljöbil eller inte. Hur mycket bilen används i tjänst är också avgörande och så även fordonsskatten.

Bilförmån - Sammanfattning

  • En bilförmån gör det möjligt för en anställd att använda en tjänstebil för privat bruk.
  • En tjänstebil och en bilförmån är inte samma sak.
  • Körjournaler ska alltid föras löpande som bevismedel för hur mycket och hur ofta som bilen har brukats. En bilförmån är skattepliktig om den övergår 100 mil per år.