Ett bokföringsprogram är en modern ersättare till den manuella bokföringsboken där man fyller i siffror och affärshändelser för hand. Exempel på bokföringsprogram är Visma, Hogia och Fortnox. I bokföringsprogram sker uträkningar med mera automatiskt, och många gånger är eller kan andra program integreras eller synkroniseras med bokföringen såsom löneprogram eller faktureringsprogram och liknande.

Bokföringsprogram
Bokföringsprogram underlättar speciellt för det lilla företaget som inte har tid att sköta bokföringen på samma nivå som en större verksamhet som har revisorer och ekonomianställda. Dock underlättar bokföringsprogram idag för samtliga verksamheter oavsett bolagsform och storlek på verksamheten, eftersom programmen har gjorts så smidiga och lättbegripliga. Oftast är det säkrare eftersom de inte begår mänskliga misstag.

Införskaffa bokföringsprogram – installation eller online?

Idag är det lätt att abonnera på ett bokföringsprogram, oavsett typ. Inte sällan erbjuds man som kund en provperiod under några veckor, som kan vara helt kostnadsfri. Bokföringsprogrammen går idag att beställa på tillverkarens hemsida i olika format. Formaten och hur avancerat programmet är, beror mestadels på hur stor verksamheten är.

Det man bör överväga är om man vill ha ett installerbart bokföringsprogam för en specifik arbetsplats eller om man vill ha ett molnbaserat program som fungerar överallt där internetuppkoppling är tillgängligt. I dagsläget väljer många det sistnämnda då risken för krascher är större med installation. Samtidigt kan man alltid bokföra med molnbaserade program – även på språng.

Frågor och svar om bokföringsprogram

 • Hur fungerar ett molnbaserat bokföringsprogram?
  Molnbaserade bokföringsprogram är program som kan styras via nätet och appar. Det är mycket smidigt när du ska bokföra på andra platser än arbetet, eftersom du alltid har tillgång till det. Programmet laddas ned till dina enheter och sedan sköter det sig självt. Även andra behöriga aktörer kan använda det, såsom revisorn.
 • Hur vet jag vilket program som passar mig bäst?
  Det kan vara en klurig fråga och det bästa svaret är att jämföra olika program på nätet, via en jämförelsesajt och liknande. Det finns till exempel program som är speciellt framtagna för småföretagare, medans andra riktar sig mer mot det större aktiebolaget med mängder av anställda.
 • Finns det gratis bokföringsprogram?
  Ja, det finns det, men de är lätt räknade och bör granskas på djupet först. Dock brukar många program inte kosta alltför mycket, även om det också finns riktiga dyrgripar. Bokio är ett exempel på ett gratis program, men vill du ha support eller tilläggstjänster måste du betala extra.
 • Vad bör ett bokföringsprogram klara av för att vara lönsamt?
  Ett bra bokföringsprogram bör vara komplett och även kunna hantera fakturor, löner och deklaration med mera. Allt hänger samman och det märker man snart som företagare. Var säker på att du väljer ett sammanhängande program som hanterar olika aspekter så att underlag skapas till samtliga ändamål.
 • Räcker Excel för att bokföra?
  Nej, detta är mycket viktigt att understryka. Alla bokföringsskyldiga får enligt god redovisningssed, inte enbart använda sig av Excel för att sköta bokföringen. Även Skatteverket skyltar med att det är ogiltigt. Ett bra bokföringsprogram (eller traditionell bokföring), installerat eller inte, är alltså basen för korrekt bokföring och bör inte ignoreras

Bokföringsprogram - Sammanfattning

 • Bokföringsprogram är en digital ersättare till de traditionella bokföringsböckerna där man nedtecknade allt för hand.
 • Man kan välja att installera programmet eller ha en molnbaserad tjänst som är speciellt bra om man anlitar en revisionsbyrå eller vill bokföra på övriga platser än kontoret.
 • Kända bokföringsprogramutvecklare är Visma, Fortnox och Hogia med flera.