En bostadsförmån är en förmån som en anställd får genom subventionerad eller gratis bostad, det vill säga när det är företaget som står för bostaden. Då är det en skattepliktig förmån som är belagd med sociala avgifter och ska således tas upp i deklarationen. Bostadsförmånen kan komma väl till pass vid arbete på annan ort.
Förmånen gäller dock både för arbetsboende och fritidsboende och ska bokföras. Kringutgifter såsom elektricitet, TV, möbler, innefattas inte. Uppvärming, vatten samt sophämtning ingår. Förmånen gäller olika typer av bostäder/hus. För anställda upptas förmånen i lönekörningen och bokförs som kostnad och negativ kostnad, medan en bostadsförmån för delägare (enskild firma, handelsbolag/kommanditbolag) redovisas som intäkt i t.ex. egna uttag.
Hur värderingen sker
Det är marknadsvärdet på den fria bostaden som man ska ta hänsyn till när man värderar bostadsförmånen. Med andra ord ska värderingen ske med utgångspunkt vad det skulle ha kostat delägaren eller den anställde själv om denne hade hyrt bostaden samt ändamål (permanentboende eller fritidsboende). Regeln gäller både för bostad i Sverige och utomlands.
Man beräknar visserligen värdet genom att ta hänsyn till marknadsvärdet och vad en vanlig hyra hade kostat, men Skatteverket har dock satt upp schabloner som ska beaktas. Dessa schabloner avgörs t.ex. på var du bor i landet, yta, skick och om den anställde bor själv. Olika bostadstyper värderas olika, vilket meddelas på Skatteverkets hemsida.