Vad betyder Crowdfunding?

Crowdfunding är precis som det låter, en grupp individer/företag som bestämmer sig för att finansiera en organisation eller verksamhet. Det är således en investeringsform där man tar hjälp av flera investerare istället för att begränsa sig till ett fåtal, som t.ex. en bank eller liknande. Denna metod är en trend på stadig uppgång.
Detta kan också vara en klokare metod och inte lika riskfylld, eftersom det handlar om mindre summor som blir ett stort belopp i slutändan, fördelat mellan flera personer. Ju mer intressant en produkt eller tjänst är, desto fler kan välja att investera på detta sättet. Crowdfunding kan både innefatta privatpersoner och företag.

Så fungerar crowdfunding

Oavsett om man har en verksamhet på jakt efter intresserade människor eller om man har ett företag och letar efter en verksamhet att finansiera, så kan man söka sig till olika webbplatser som är avsedda just för crowdfunding. Man kan säga att det blir som en slags anslagstavla på nätet.
Hur man vill investera är också något att ta ställning till. Vissa företag begär donationer medan andra kan tänka sig att göra saker i utbyte mot att få finansiell hjälp, som exempelvis en förbeställning mot eventuell förskottsbetalning, delägarskap o.s.v. Det vanliga är att man sätter upp en investeringsplan samt olika mål för att lättare kunna övertala investerarna.
  • Crowdfunding är ett relativt nytt och populärt sätt att hitta flera investerare till sin verksamhet eller affärsidé.
  • Det innebär att privatpersoner eller företag går samman och hjälper ett intressant företag att bygga upp sin verksamhet.
  • Olika typer av crowdfunding är crowdlending, equitybaserad crowdfunding eller en mix av okända investerare och en aktör som också har branschkunskap.

Vem kan använda sig av crowdfunding?

Svaret är att vilken verksamhet som helst kan ställa upp och meddela att man är öppen för denna typ av finansiering. Sedan kan alla människor som ser någon form av intresse i det hela, investera i verksamheten mot att man får köpa produkterna först eller liknande.

Hur kan pengarna betalas in?

Eftersom crowdfunding innebär att vem som helst i hela världen kan ta del av denna metod, så är det lika enkelt att sätta in pengar som det är när man handlar online. PayPal, Swish, banköverföring eller liknande är de vanligaste alternativen, beroende på var man befinner sig på planeten.

Hur startade crowdfunding?

Som mycket annat, härstammar crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska, från USA. Det startade 2006, men när finanskrisen blev ett faktum och gjorde det betydligt svårare för folk att hitta storbanker och viktiga investerare som ville finansiera nya företag och entreprenörer, så tog det fart. De första sajterna var Kickstarter, Indiegogo m.fl.

Vilka typer av verksamheter ansöker om crowdfunding?

Vilket företag som helst som anser sig ha en engagerande och intresseväckande affärsidé, kan bege sig ut på nätet för att lägga upp sina planer för investerare. Det kan röra sig om att finansiera en kollektion i någon mån, en långfilm eller ett konstprojekt, helst en idé som tilltalar många!

Vilka är fördelar med crowdfunding för företaget?

Det finns många fördelar för den som ber om hjälp, såsom att testa om produkterna som görs håller måttet på marknaden med mera. Det kan alltså vara en strategi för att se var man bör förbättra sig eller för att se på vilken marknad/land produkterna går hem.