Med direktreklam menar man sådan reklam som kommer direkt från företagen till mottagaren. Det kan vara reklam som delas ut och kommer i postlådan eller nyhetsbrev och annan reklam som skickas direkt till den potentiella kunden via sms eller mejl. Det finns många människor som inte vill ha varken reklam i brevlådan eller direktreklam i sin mejl och när den är personligt riktad med förnamn kan en del även känna en olustkänsla. I artikeln som följer kan du läsa om bland annat för- och nackdelarna ur företagens synvinkel likaväl som den som reklamen riktar sig mot. Du kan också läsa om vad du kan göra för att undvika att få reklam både via mejl och direkt i brevlådan samt få svar om hur företagen hittar din adress och levererar adresserad reklam.

Vad är direktreklam?

Man kan dela in direktreklam i olika typer. Den oadresserade direktreklamen är som det låter, reklam utan adressat. När det gäller den ska de hushåll som avsäger sig reklam i brevlådan få slippa den. Ickekommersiell samhällsinformation kan man dock inte avsäga sig. Den andra typen av direktreklam är den adresserade. Här kan företaget ha köpt adresser från ett annat företag eller också kommer de från folkbokföringen. Hos statens personadressuppgifter – SPAR – kan man dock begära att få en spärr mot direktreklam.

All reklam som skickas ut adresserad ska ha källan varifrån adressen kommer angiven på försändelsen. Vanligtvis är det från företag där man redan är kund. Den adresserade direktreklamen via mejl har blivit mycket vanlig och ändå är det förbjudet att skicka direktreklam via mejl till någon som inte har beställt det. Hos Konsumentverket kan man anmäla företag som inte följer konsumenträttsliga lagstiftningen inom bland annat spam, säljmetoder, och marknadsföring. Du kan undvika att få oönskade mejl genom att vara försiktig med att lämna ut din mejladress på öppna ställen som forum och liknande.

Fördelar och nackdelar med direktreklam

DirektförsäljningFör den som har ett litet företag är direktreklam ett relativt billigt sätt att marknadsföra sig. Man kan börja i liten skala och själv trycka upp reklamblad som delas ut i det område man vill nå ut till kunder. En nackdel är att många hushåll inte vill ha reklam i sin brevlåda och det ska man acceptera. När det gäller oadresserad reklam finns en överenskommelse mellan posten, utdelningsföretag och Konsumentverket att en skylt där det står att hushållet inte vill ha reklam ska accepteras.

De företag som vill använda sig av direktreklam kan använda sig av utdelningsföretag till att dela ut reklamen. Mindre företag som bara vill dela ut i närområdet delar ibland ut sin reklam själv. Om man istället vill använda sig av adresserad direktreklam kan man lätt köpa adresser av till exempel posten som också kan dela ut reklamen. När det gäller direktreklam på nätet är det fördelaktigt att använda sig av företag som har erfarenhet och kan hjälpa dig att nå fram till rätt målgrupp. Direktreklam digitalt är en dynamisk marknadsföring som man ofta vinner kunder på.