Vad menas med E-bokföring?

Till skillnad från traditionell bokföring som utförs manuellt, så har nu e-bokföringen blivit betydligt mer populär. Det innebär som du säkert förstår på namnet, att man bokför i ett dataprogram istället för att sitta med en verklig bok och plita ned siffrorna. De molnbaserade dataprogrammen är idag fenomenala på konteringar och uppföljningar.
E-bokföring ter sig på exakt samma sätt som vanligt bokföring, beträffande regler och riktlinjer att följa god redovisningssed – där samtliga affärshändelser dokumenteras och arkiveras. Skillnaden är bara att det görs i molnet i ett datasystem istället, vilket också är praktiskt, då allt är samlat på ett ställe och man slipper oroa sig för borttappade kvitton, fakturor m.m.

Fördelen med e-bokföring

E-bokföringen är mobil, vilket betyder att personalen som behöver åtkomst till den, kan få det bara genom en simpel internetanslutning. Till skillnad från installerade bokföringsprogram som enbart finns på arbetsplatsen, kan man bokföra var som helst i världen, bara det finns internetuppkoppling. Detta innebär en flexibilitet samt att informationen är säkrad i molnet.
Ett e-bokföringsprogram kan vara kopplat till internetbanken så att överföringar går extra smidigt. Det kan även kopplas direkt till redovisningsbyråer så att företaget får notiser när något är gjort eller behöver göras. Allt sker helt enkelt snabbare och bokföringen blir automatiserad på ett mycket förträffligt sätt. E-bokföring kallas också webbaserad bokföring.
  • E-bokföringen har börjat ersätta de vanliga bokföringsprogrammen och är inte lika känsliga för krascher eftersom de är molnbaserade
  • Med ett e-bokföringsprogram kan du lätt få åtkomst till data och dokument så länge du har internetanslutning
  • Du slipper även själv lägga in debet och kredit – något som annars ofta utgör felaktigheter i bokföringen

Hur får man tag på ett effektivt e-bokföringsprogram?

Idag finns det mängder av leverantörer online som utvecklar snabba och effektiva e-bokföringsprogram som ger direkt åtkomst i molnet. Visma, SpeedLedger med flera jobbar ständigt och försöker fånga allt fler kunder. E-bokföringsprogram kan även kompletteras eller komma med andra program i samma paketlösning. Titta på jämförelsesajter efter dataprogrammen.

Innebär e-bokföring en app?

Ja, det är ofta så att e-bokföringsprogram medför en nedladdningsbar app så att man t.ex. kan kommunicera med sin revisor eller redovisningsbyrå och skicka in fakturor eller godkänna saker. Många småföretag som snickare och dylikt föredrar till och med att enbart använda sig av en app om de ständigt är ute på uppdrag.

Finns det nackdelar med e-bokföring?

Som i de flesta fall så kan man alltid hitta nackdelar med saker och ting. En baksida med e-bokföring kan vara att du tvingas föra över många SIE-filer från ditt traditionella bokföringsprogram och det kan även ta ett tag att starta upp. Å andra sidan får du kläm på det relativt snabbt.

Går det att provköra olika e-bokföringsprogram innan man bestämmer sig?

Ja och detta är ett mycket bra sätt att bekanta sig närmare med de olika typerna, eftersom det finns en uppsjö av alternativ. Oftast får användaren testa ett program i några veckor utan tvång på abonnemang och dylikt. Utnyttja detta både som stort och litet företag!

Innebär e-bokföring lägre kostnader för företaget?

De flesta företag erkänner att webbaserade bokföringsprogram faktiskt hjälper till att dra ned på kostnaderna, eftersom de flesta är så pass användarvänliga att man slipper ha konsulter som gör olika moment. Småföretag är särskilt förälskade i e-bokföring då det ger kostnadslättnader, och förenklingar när man inte har en anställd redovisningskonsult.