Du kan skaffa e-legitimation på olika sätt. Det finns BankID både på fil och i en version du kan ladda ner. Du kan gå till skatteverket och ansöka om id-kort om du är folkbokförd i Sverige och skatteverkets id-kort har e-legitimation. Det är perfekt om du vill logga in på internetbanken eller deklarera på nätet. Om du blir sjuk kan du logga in på dina sidor på försäkringskassan och sjukanmäla dig, eller om du vill se om något recept har kommit in så loggar du in på apoteket och går in på din sida för att se inkomna recept, du behöver alltså inte ringa för att se om det finns att hämta. Det är säkert och du behöver inte vara orolig att någon kommer åt det. Håll ditt lösenord för dig själv, vill du skriva upp det så ha det på ett säkert ställe.

Utgivare av e-legitimation

Det finns olika utgivare när man vill skaffa e-legitimation. Du har Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd och Swedbank. Vill du istället ha Mobilt BankID så är det nästan samma banker och några till, ICA-Banken, Ålandsbanken, men Ikano Bank håller bara i e-legitimation. Du kan spärra din e-legitimation på utvalda webbplatser om du är orolig att någon fått tag i din kod. Om du till exempel har skaffat genom Swedbank så finns det på deras hemsida ett nummer till spärrservice.
E-legitimation
När man skaffar en e-legitimation så kan man nästan jämföra det med ett körkort eller ett id-kort. Skillnaden är att du kan legitimera dig på nätet. Du måste ha ett svenskt personnummer för att få det och även uppnått en viss ålder. Du kan se på webbplatserna vilken ålder dom kräver för att du ska kunna söka. Är du kund i en internetbank så kan du söka där, men är du inte internetkund så kan du söka via skatteverket som kan ge dig ett id-kort som innehåller en e-legitimation.

Fördelar med e-legitimation

När du skaffar e-legitimation så kommer du känna dig mer fri och kan sköta mycket mer hemifrån. Tänk att slippa alla telefonköer du suttit i, nu slipper du detta. Att få hjälp med olika beräkningar och du slipper att sitta och vänta på ställen du vill kontakta ska öppna. Du kommer att spara så mycket tid på detta, sen är det många plus att det är roligt med när man lärt sig. En helt ny värld öppnar sig. Du kan även beställa så dina räkningar kommer direkt till din bank och du betalar dem direkt med din e-legitimation.

När du väl kommer igång med e-legitimation så kommer du att märka vad många sidor som använder sig av just det. Du kommer att kunna logga in på banker, apotek, försäkringskassan. Du kommer att ha koll på ditt liv utan att behöva ringa läkare och sjukskriva dig. Du har ju dina sidor som du loggar in på och sköter det. Tänk vad skönt att kunna deklarera på nätet och inte behöva rusa iväg i sista minuten. En kopp kaffe och fram med sidan, sen legitimerar du dig när du är klar och avnjuter det sista kaffet.