Enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, är en bolagsform där företagets ekonomi är nära sammankopplad med ägarens. De är enkelt att starta en enskild firma, men om du väljer denna företagsform kommer du att bli personligen ansvarig för bolagets skulder och avtal.
När du startar ett företag är bland det första du måste göra att välja bolagsform, det vill säga vilken typ av företag du ska driva. Om du är ensam om att starta, och inte har några anställda, är förmodligen enskild firma den företagsform som passar dig bäst till att börja med. I en enskild firma är du inte bara personligen ansvarig för skulder och avtal i företaget – företagets vinst tas också upp som din personliga inkomst.
Om du vill starta en enskild näringsverksamhet, som det egentligen heter, anmäler du dig för registrering hos Skatteverket och ansöker om att bli godkänd för F-skatt. Om du vill skydda ditt firmanamn kan du även registrera namnet hos Bolagsverket. Ska du ska sälja varor eller tjänster måste du också registrera dig för moms. Även detta gör du hos Skatteverket. Företagets organisationsnummer blir detsamma som ditt personnummer.
Fördelar och nackdelar med enskild firma
Fördelen med enskild firma är att det är mycket enklare, och mycket färre regler för t ex bokföring, jämfört med de flesta andra bolagsformer. Det är också billigare att starta enskild firma, du behöver egentligen inget kapital alls, medan om du vill starta aktiebolag måste du ha ett eget kapital på 50 000 kronor. En annan fördel är att det inte krävs fler personer än du själv för att starta företaget. I aktiebolag måste du ha en styrelse med minst en ordinarie ledamot och en suppleant.
En enskild firma är inte en juridisk person, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Företaget kan inte hyra en lokal, eller vara part i en rättsprocess. Istället blir det den fysiska personen, alltså du som företagare, som blir part i målet.
En nackdel med enskild firma är att det kan vara svårare att påverka hur mycket skatt man betalar. Eftersom vinsten är din inkomst skattar du för den som inkomst, och du kan heller inte göra avdrag för till exempel friskvårdsbidrag eller andra förmåner. Om vinsten efter egenavgifter i din enskilda firma överstiger ca 450 000 kronor måste du betala statlig skatt på 20 procent på det överstigande beloppet. Om vinsten kommer upp i 650 000 kr blir det ytterligare fem procentenheter i statlig inkomstskatt.