Förvaltningsbolag (holdingbolag) är ett bolag som har som syfte att äga aktier i andra bolag för att på så sätt få en bättre kontroll över det aktiebolag som de äger aktier i. På det stora hela kan förvaltningsbolag nämnas som moderbolag, eftersom de äger majoriteten av aktierna i ett bolag, som då blir som ett dotterbolag.
Många använder också termen investmentbolag för förvaltningsbolag, men faktum är att det är lite missvisande. Investmentbolaget har i åtanke att ta mer hand om det finansiella när det gäller bolagsförvaltning, investeringar och köp och försäljning av olika bolag mm. Förvaltningsbolaget är dessutom mer permanent tillgängligt i koncernen än vad investmentbolaget är.
Vilka företag kan agera förvaltningsbolag?
Det spelar faktiskt ingen roll vilken juridisk form ett företag har, de flesta bolag har rätt att utöva förvaltningsfunktioner. Aktiebolag, kommanditbolag, stiftelser och småföretagare och till och med privatpersoner. Man måste dock tänka på vilken funktion företaget ska ha och fylla, samt också titta på andra faktorer.
Det ska dessutom till att nämna att det inte bara är värdepapper som kan förvaltas. Även lös egendom, fastigheter och tomter kan ligga på arbetsbörda för ett förvaltningsbolag. Både skötsel, konsulttjänster och den ekonomiska aspekten väger då in. På så vis kan ett förvaltningsbolag vara en mångsysslare och man hittar holdingbolag på alla marknader.
Förutom skatteaspekten, vad bör man titta på?
Andra områden att ta hänsyn till kan listas nedan i punktform.
- Regler ur miljösynpunkt
- Landets attityd mot utländska förvaltningsbolag och investerare
- De ekonomiska förhållandena
- Arbetskraften
- Risker ur politisk synvinkel
- Infrastrukturen
Det finns naturligtvis flera aspekter, men i grund och botten är det ekonomiska fördelar man vill ha.