När ett företag gör olika överföringar, när fakturor ska betalas och så vidare är girering ett bra val att välja. Girering finns i flera olika former och såväl autogiro som bankgiro är frekvent använd inom företagsvärlden. Det är också vanligt att använda sig av plusgiro och ibland även postgiro.

Girering är helt enkelt att betala fakturor och föra över pengar mellan företag, personer och konton. Alla företag kan ha nytta av girering då och då och i dag är det nästan ett krav att ha plusgiro eller bankgiro om företaget är av större mått och tar emot väldigt många betalningar.

När är girering relevant för en företagare?

GireringGirering är relevant för alla företagare, oavsett hur pass stort eller litet företaget är. Om företaget till exempel inte har något kassaregister för kontant betalning kan girering vara det sätt som företagets kunder betalar fakturor och annat på. Gireringen är också relevant när företaget köper saker.

När man som företagare köper in olika produkter kan det ofta betalas via faktura och då sker betalningen i regel via plusgiro eller bankgiro. Ibland förekommer det också att pengarna betalas in direkt till leverantörens bankkonto eller liknande och även det är en form av girering som kan förekomma då och då.

Frågor och svar om girering

 • Vad är autogiro?
  Autogiro är ett sätt att sköta betalningar per automatik. Det handlar om att en privatperson kan ge företaget lov att dra pengar automatiskt för en vara eller tjänst. Istället för att bankkontoinnehavaren ska lägga in fakturan och se till att den betalas dras pengarna direkt på förfallodagen.
 • Vad är bankgiro?
  Bankgiro är ett sätt att sköta girering och pengaöverföring på. Det finns flera banker som är anslutna till systemet och företag i de här bankerna kan sedan föra över pengar till varandra genom bankgirot. Det är just företag och organisationer som är de allra största kunderna till bankgiro.
 • Vilka fördelar finns det med girering?
  Girering kallas i stort sett alla möjligheter att överföra pengar mellan olika företag och konton. I dag är det ett tvång för nästan alla företag att ha någon form av gireringsmöjlighet. Det gör att kunder lätt kan betala till företaget och företaget kan också betala leverantörsfakturor.
 • Kostar det företaget något extra?
  Beroende på vilken variant av girering företaget väljer kan kostnaden variera. Vanliga bankkonton för företag kostar vanligen någon eller några hundralappar per år. Att ansluta sig till postgiro, bankgiro eller plusgiro kostar några tusenlappar per år och lämpar sig för de större företagen med många kunder.
 • Kan företaget använda girering mellan olika konton?
  Om ett företag har flera konton för olika saker, eller om företaget har konton i olika banker, kan girering också användas för att överföra pengar mellan de olika kontona. Ofta förekommer inga avgifter i samband med det här. Vid olika banker kan det kosta några kronor.

Autogiro

Girering - Sammanfattning

 • Det finns flera olika typer av girering, bland annat autogiro, plusgiro och bankgiro.
 • Alla företag använder sig av en eller annan form av girering vid betalning och mottagande av betalningar.
 • Girering kan ibland kosta extra och allt som oftast så är det en tjänst som erbjuds direkt genom företagets bank.