Det är idag vanligt att ha lån hos banken eller avbetalning på din tv eller soffa. Det i sig innebär en stor risk som många inte tänker på. Om du inte betalar i tid kommer skulden att skickas vidare til ett av de många inkassoföretag som idag finns på marknaden. Konsekvenserna om du därefter betalar i tid är att det blir dyrare medan konsekvenserna för att inte betala i tid till inkasso kan ödelägga ditt liv. Det är därför viktigt att ha koll på din ekonomi och att inte belåna dig mer än nödvändigt för att vara säker på att klara av de åtaganden du tagit på dig. Inkasso är egentligen ett mellanled som i många fall blir en räddning då man slipper få betalningsanmärkning med en gång. Man får en så kallad andra chans.

Vad är inkasso?

Till inkasso skickas en skuld som inte har blivit betald. Det kan till exempel vara ett banklån, sms-lån, tv på avbetalning eller hyra som inte blivit betald i tid. Innan det går till inkasso är det vanligt att borgenären (den som du har en skuld till) skickar flera betalningspåminnelser. När dessa inte betalas anlitar borgenären ett inkassobolag som ser till att pengarna kommer in från gäldenären (den som har lånat pengar). Det finns idag många olika inkassobolag. Bland de största är Intrum Justitia, Svea inkasso och Lindorff.

Inkassoföretag

Det finns en inkassolag som alla inkassoföretag är tvungna att följa enligt lag. Det framgår där vad som är kravet för att kunna driva ett inkassobolag, hur ett inkassobolag ska drivas enligt god inkassosed och vad ett inkassobolag får bedriva för verksamhet. Där framgår också alla lagar och regler för hur ett inkassokrav ska vara utformat, i vilken form det ska vara utställt och vilka avgifter och räntor som är godkända att fakturera för. Den första inkassolagen kom till 1974 och därefter har den med jämna mellanrum blivit uppdaterad.

Betala i tid

Om du inte betalar i tid finns det möjligheter hos inkassobolaget. Det går ofta att få en avbetalningsplan upplagd. Kostnaden för detta varierar men brukar ligga på några hundra kronor i uppläggningsavgift plus räntor. Då får du en viss summa att betala varje månad tills hela skulden är betald. Om du inte betalar i tid kommer detta få konsekvenser. Vanligast är att det skickas vidare till kronofogden några veckor efter missad betalning. Då blir det istället ett myndighetskrav som du får sänt till dig.

När skulden skickas över till Kronofogden blir det ett myndighetsärende. Du får då ett betalningsföreläggande hemskickat som måste signeras. Om du inte signerar detta kommer kronofogden/ inkassobolaget eller polisen skicka ut en delgivningsman som söker dig på hemadressen eller på jobbet för en signatur. När föreläggandet är signerat får du ett par veckor på dig att betala skulden. Om du inte betalar skulden leder detta till en betalningsanmärkning som gör att du får problem att få lån och jobb i den perioden. Det finns möjlighet att bestrida ett krav innan du signerar och då går det istället till domstol.