Kalkylmässiga intäkter är de intäkter som används vid kalkylering, och dessa kan skilja sig från kostnaderna i bokföringen.
Både intäkter och kostnader uppstår vid förbrukning. Kalkylerade intäkter skiljer sig något från övriga intäkter, främst när det handlar om hur de ska periodiseras och värderas. Skillnaden är att man i en kalkyl inte måste ta hänsyn till de lagar som gäller när man gör bokföringen. Du som företagare väljer tillvägagångssätt.
Syftet med att kalkylera är att jämföra kostnader och intäkter. De flesta kalkyler innehåller såväl kostnader som volym och hjälper dig ta väl förankrade beslut i olika sammanhang. Du får tillgång till relevant information och bör använda den för att styra ditt företag i rätt riktning. Kom därför ihåg att kalkylen måste spegla verkligheten.
När har du nytta av en kalkyl?
Som exempel kan vi säga att du ska planera en reklamkampanj eller en större marknadsundersökning. Upprättar du en kalkyl, eller snarare en förkalkyl, får du ett underlag baserat på framtida kostnader och intäkter. Kalkylen är alltså inte helt säker men kan ändå ge en fingervisning.
När reklamkampanjen är färdig kan du göra ytterligare en kalkyl, men då kallas det för efterkalkyl. Alla beslut har redan fattats och resultatet är klart. Det är dags att analysera det verkliga värdet av intäkter kontra kostnader för till exempel en kampanj. En efterkalkyl görs för att kontrollera och analysera kostnader och resultat.