För att analysera kassaflödet och se efter hur företaget står sig, så görs en kassaflödesanalys för varje årsredovisning. Har man ett börsnoterat företag, så måste kassaflödesanalysen istället lämnas in för varje kvartal. Analysen delas upp i tre sektorer.
- Den löpande verksamheten
- Investeringsverksamheten
- Finansieringsverksamheten
Det finns också en fjärde grupp som får beteckningen ”Årets kassaflöde”.
Tolkning och syfte med kassaflöde
När man tar fram nyckeltalet kassaflöde, så är tolkningen relativt enkel. Man tittar helt enkelt igenom plus- och minus i de tre punkterna listade i föregående rubrik och ser hur det står till med de likvida medlen. När man sedan ser slutresultatet, är det enklare att förutse företagets utveckling och potential, när det gäller investeringar och övrigt.
- Kassaflöde är ett företags in- och utbetalningar under ett visst tidsspann, som sedan analyseras i form av en kassaflödesanalys.
- Kassaflödesanalysen delas upp i tre/fyra grupper; den löpande verksamheten, investeringsverksamheten och finansieringsverksamheten, samt årets kassaflöde.
- Syftet är att få till stånd ett positivt kassaflöde för att företaget ska få in mer pengar än vad man gör av med.
Vad är fritt kassaflöde?
Hur räknar jag ut "Årets kassaflöde"?
Årets kassaflöde är den fjärde punkten eller gruppen som kort och gott beräknas genom att summera de tre resterande punkterna; investeringsverksamhet, finansieringsverksamhet och löpande verksamhet. Summan som då blir, räknas som årets kassaflöde och fungerar som kontrolluppgift, men också för att bedöma balansräkningen och ökningen/minskningen av kontanta medel däri.
Vad innebär de tre sektorerna som analysen delas upp i?
- Löpande verksamhet innebär att man ser över den kontanta intjäningen samt förändringen i det sysselsatta kapitalet
- Investeringsverksamheten visar upp kassaflödet som härrör investeringar och långlivade tillgångar (såsom värdepapper, företagsköp o.s.v.)
- Finansieringsverksamheten berättar om betalningsströmmarna från ökad skuldsättning, återköp av aktier, avbetalning på skulder m.m.