Att kontera innebär att man för in olika utgifter på olika konton för att sedan kunna ta fram olika rapporter för företagets resultat. Alla transaktioner som utförs i ett företag skall konteras enligt Bokföringslagen. Även försäljning eller utförda arbeten ska konteras, och det är viktigt att bestämma vilka konton som påverkas av affärshändelsen.
Olika konton har man i förväg beslutat numrera för att särskilja olika inkomst -och utgiftslag. Det finns en grundkontoplan som följs av alla företag som är lite specialiserad beroende på företagets art. Konton är uppdelade i olika arter och kan specificeras genom att ange underkonton till grupperna.
Du kan exempelvis välja att skilja på olika typer av varor du säljer. Du kanske vill se exakt hur många du sålt av en viss vara, då kan du skapa ett underkonto där du bokför bara denna vara för att enkelt kunna följa utvecklingen av just den varan.
Kontering förr och nu
Det skiljer sig inte särskilt mycket vad gäller kontering förr och nu. Förr användes kassabok flitigt. Då skriver du i princip dagbok där du fyller i en affärshändelse per rad där du även fyller i konto och i slutet av månaden summerar du dessa längst ner på sidan.
För att underlätta togs sedan konteringsstämpeln fram och företagaren kunde enkelt sätta en stämpel direkt på fakturan eller kvittot. Sedan skrevs värdena för konto, kostnadsställe etc. in för hand. Sätt sedan in underlaget i en pärm i korrekt ordning. Detta är en otroligt smidig variant om du exempelvis vill lämna ifrån dig för kontering hos en byrå.
Gör du delar av din bokföring själv så är det bra att komma överens med den byrå du ska anlita om vad som blir smidigast och såklart billigast i just ditt fall. Du kan kanske sätta in dina fakturor i ordning och stämpla dem med konteringsstämpeln så kan byrån sedan kontera på den.
Hur många konton är bäst?
Att kontera innebär i de flesta fall att tre konton används: företagets bankkonto, ett konto för momsen, och ett konto för produkten som köps eller säljs. Vid momsfri försäljning används enbart två konton.