En kostförmån innebär att du som arbetsgivare betalar eller subventionerar mat för dina anställda. Exempelvis kan en kostförmån vara om att du förser de anställda med fri kost under en tjänsteresa eller i samband med kurser, konferenser eller studieresor. I första hand handlar det om frukostar, luncher och middagar.
Mindre förtäring som inte är planerad räknas normalt inte som en kostförmån. Exempelvis att en arbetsgivare ger de anställda obegränsad tillgång till kaffe utgör inte en kostförmån utan en sorts förfriskning i samband med arbetet. Detta dock förutsatt att kaffet finns för alla anställda på arbetsplatsen och inte enbart några få utvalda.
Viktigt att ha koll på skattereglerna
Som arbetsgivare är det viktigt att ha koll på skattereglerna kring kostförmåner, inte minst för att kunna informera sina anställda. Att ge de anställda en kostförmån får nämligen skattemässiga konsekvenser både för företaget och för arbetstagaren. Arbetsgivare får nämligen inte göra avdrag för kostförmånen och arbetstagare ska beskattas för kostförmånen.
Det är viktigt att veta hur kostförmåner beräknas vid beskattning. Det behöver nämligen inte vara så att hela beloppet ska beskattas, utifrån beskattning sker utifrån Skatteverkets schablonvärdering. För beskattningsåret 2019 har Skatteverket fastställt schablonvärdena till 245 kr för helt fri kost (minst tre måltider), 98 kr per lunch eller middag och 49 kr per frukost.
Det är alltså en del att ha koll på som företagare om du önskar ge kostförmåner till dina anställda.