Vad är ett Lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett vilande bolag som registrerats hos Bolagsverket för att säljas vidare. Syftet är att företagare snabbt ska kunna få ett färdigt bolag med organisationsnummer och annat viktigt på plats. Genom att köpa lagerbolaget kan företagaren komma igång med verksamheten omedelbart, utan någon tidskrävande registreringsprocess. Lagerbolag är aktiebolag och följer reglerna för den företagsformen.
Det vanliga fallet är att ingen tidigare verksamhet har bedrivits i lagerbolaget. Anledningen är att den företagare som tar över inte vill ha några tidigare affärsavtal eller skulder som sedan överlåts till den nya köparen. Säljaren av lagerbolaget bör garantera att ingen tidigare verksamhet ägt rum i företaget i köpeavtalet.

Varför köpa ett lagerbolag?

Två stora fördelar är enkelheten och snabbheten. När du själv måste ordna registreringen av ett nytt bolag hos Bolagsverket, måste du skicka in rätt dokument och vänta på att få svar. Ibland kan Bolagsverket begära kompletteringar, vilket ytterligare fördröjer processen. Dessutom tar de en avgift för att hantera ärendet.
Genom att köpa ett lagerbolag blir du omedelbart ägare till ett giltig aktiebolag som redan har ett organisationsnummer. Du slipper vänta på Bolagsverkets handläggning. Som företagare kan man istället komma igång med allt viktigt, till exempel att skriva avtal, göra inköp, börja fakturera osv. Främst är det tid och energi som sparas med ett lagerbolag.
  • Lagerbolag är ett enkelt sätt att omedelbart få tillgång till ett aktiebolag med organisationsnummer.
  • Det ska vara vilande företag som inte har bedrivit någon tidigare verksamhet.
  • Som företagare sparar man tid och slipper vänta på Bolagsverkets ibland ganska långa handläggningstider. Du kan lägga din energi på annat än att oroa dig över registreringen och all tillhörande dokumentation.

Hur snabbt går det att köpa ett lagerbolag?

Vissa försäljare garanterar att du kan få alla köpdokument inom 1-2 timmar direkt till din e-post. Lägg dock märke till att du inte blir officiell ägare till företaget innan du returnerar köpedokumenten undertecknade. Under kontorstid är det fullt möjligt att bli ägare till ett lagerbolag på samma dag.

Vad kostar ett lagerbolag?

Den exakta kostnaden beror på prissättningen hos den som säljer lagerbolaget, men för svenska aktiebolag gäller regeln att åtminstone 50 000 kr ska satsas som aktiekapital. Vanligtvis kan kostnaden betalas med pengarna som ska satsas som aktiekapital. Försäljarens arvode brukar ligga på ett par tusenlappar och ofta erbjuds prisvärda tilläggstjänster.

Vad kommer lagerbolaget heta?

De som ägnar sig åt försäljning av lagerbolag brukar ge dem namn med ett nummer eller någon form av kod som egentligen inte säger någonting. Sedan ändras namnet i samband med att du köper lagerbolaget enligt dina givna namnförslag. De flesta väljer ett namn som helt enkelt passar till den planerade verksamheten.

Hur vet jag att ingen tidigare verksamhet bedrivits i bolaget?

Rådet är att säkerställa detta i köpeavtalet. De som ägnar sig professionellt åt att sälja lagerbolag har i regel lång erfarenhet inom området och kan garantera att bolagen verkligen varit vilande och inte har några befintliga skulder, eftersom de själva bildat bolagen.

Var kan jag köpa lagerbolag?

Nuförtiden är det enkelt att köpa lagerbolag direkt på nätet. Allt som krävs är att fylla i ett beställningsformulär. Att få kostnadsfri konsultation brukar inte vara några problem och de som ägnar sig åt att sälja lagerbolag har i allmänhet bra kundtjänst via e-post eller telefon.