Mervärdesskatt eller moms som är förkortningen som de flesta känner till är en skatt som betalas för de flesta varor och tjänster. Som privat konsument lägger man oftast inte märke till momsen eftersom den är inbakad i priset för varan. För företagare har momsen dock stor betydelse även om det är konsumenten som egentligen betalar den. Man kan säga att alla momspengar som kommer in från konsumenter hanteras av alla företag som sedan betalar in dessa till Skatteverket. Det finns flera olika momssatser även om den generella i Sverige är 25 %. Det finns varor och tjänster som är befriade från moms och sedan finns det även de som är på 12 % eller 6 %. Man talar också om ingående och utgående moms som gäller för alla med företag som ska lämna in momsredovisning till Skatteverket.
Moms vid utlandshandel
Den som säljer varor till ett annat EU-land ska inte lägga på moms utan det ska istället köparen i det andra landet göra när varan säljs vidare. Om du bedriver handel med annat EU-land är kravet att företagen i de båda länderna ska ha giltiga VAT- nummer. Om man köper in varor från ett land som ligger utanför EU betalar man istället momsen till Tullverket. Det finns tillfällen då staten förlorar momspengar och då kan man nämna många varor som beställs från Kina. Enligt lagen ska moms på dessa betalas till Tullverket även om du handlar som privatperson.
Även om staten förlorar pengar på en del av utlandshandeln tjänas det in enorma summor på mervärdesskatten. För i stort sett allt som säljs ska det läggas på moms på priset. Som kund är det sällan som detta ifrågasätts. Först betalar alla skatt på sin inkomst och sedan betalar man skatt på nästan allt man köper. I dag är det ingen som ifrågasätter detta. Ibland kan momssatserna ändras såsom den i restaurangbranschen. För ett antal år sedan sänktes restaurangmomsen från 25 % till 12 %. För kunden var detta positivt men även för restaurangägarna som kunde erbjuda sina kunder lägre priser.
Ingående och utgående moms
Som företagare är man skyldig att momsredovisa. Små företag kan redovisa varje kvartal eller en gång om året medan större företag vanligtvis redovisar varje månad. Det beror på hur du har registrerat företaget. När momsredovisningen skickas in till Skatteverket ska man samtidigt betala den. Redovisningen kan skickas in antingen via Skatteverkets e-tjänst eller om man inte har möjlighet till det skickar man in den blankett som Skatteverket skickar ut per post. Vid redovisningen ska man deklarera för försäljningen samt den ingående och utgående momsen.
Den ingående momsen är den summa som företagaren har betalat i moms för alla inköpta varor. Den utgående momsen är den moms som företagaren har inkasserat från konsumenten. Den ingående momsen som du har betalat minus den utgående momsen som du har inkasserat blir summan av den moms du ska betala. Det finns tillfällen då du även kan få tillbaka momspengar. När ett företag har startat upp och köpt in mycket varor utan att ha hunnit sälja så mycket är den ingående momsen oftast större än den utgående.