Med begreppet nollpunkten syftar man på den situation då ett företags intäkter samt kostnader är precis lika stora. Det är med hjälp av en nollpunktsanalys möjligt att utläsa hur mycket försäljningsvolymen som måste uppnås för att företagets samtliga kostnader ska kunna täckas. En högre volym innebär vinst, medan en lägre försäljningsvolym innebär förlust.
På engelska kallas nollpunkten för break-even, vilket är en term som ofta förekommer även i svenska sammanhang. Ofta säljer ett företag inte bara en produkt utan fler och det får till följd att det primärt är nollpunktsomsättningen i SEK som är fokus. Inom nollpunktsanalys- och beräkning ingår dock beräkning av både nollpunktsvolym och nollpunktsomsättning.
Nollpunkten i företag
Ibland kan företag få ett nollresultat, vilket innebär att intäkterna håller samma storlek som kostnaderna inom företaget. Det innebär vidare att företaget varken går med vinst eller förlust. För företag är det av stor vikt att känna till hur mycket volym som måste uppnås för att säkerställa att kostnaderna täcks. Då utförs en nollpunktsanalys.
Om ett företag endast har en produkt under sitt paraply kan en nollpunktsanalys göras genom att kostnaderna delas upp i rörliga samt fasta. En enkel formel för att utföra beräkningen är följande:
Försäljningspris/st * X – rörliga kostnad/st * X – fasta kostnader = 0
X är således den volym som är nödvändig att uppnå för att kunna täcka kostnaderna i företaget.
Inom företag används nollpunkten som ett begrepp för den situation som uppstår när intäkter och kostnader är lika stora. Det innebär att företaget varken går med vinst eller förlust. Inom företag används nollpunktsanalys- och beräkning av nollpunktsvolym för att veta hur många produkter som måste säljas för att täcka företagets kostnader.