Nominellt värde kommer från latin där nomen betyder namn. Värdet är som det verkliga värdet på något och tar därmed inte hänsyn till justeringar och prisändringar. På en sedel är det nominella värdet siffran som står på sedeln, och en akties nominella värde är ursprungsvärdet. Detta värde påverkas således inte av prisförändringar och inflation.
Olika värdepapper är oftast utställda med ett nominellt belopp, vilket garanterar innehavaren av värdepappret (exempelvis en obligation), att denne får tillbaka värdepappret på slutdagen till detta ursprungliga belopp, såvida utfärdaren inte har gått i konkurs. Värdepapprens nominella värde är det värde som visas i index och börstabeller och motsatsen är deras realvärde.
Motsatsen till det nominella värdet är realvärdet, eller tillgångens värde efter att hänsyn tagits till inflationen.
Betydelsen av begreppet nominellt värde är olika i olika sammanhang.
- På en aktie är det nominella värdet aktiens ursprungsvärde.
- På en obligation är det nominella värdet det belopp innehavaren får tillbaka när löptiden är slut.
- På betalmedel som sedlar och mynt är det nominella värdet den summa som står angiven därpå. Det nominella värdet på en hundralapp är 100 kronor.
När används nominellt värde?
Det nominella värdet är det värde som figurerar på en faktura, i en handling eller ett köpeavtal. För företag i allmänhet handlar det mycket om penningvärde medan det i aktiebolag också rör sig om aktievärde. Vidare är nominellt värde betydelsefullt när utlägg och traktamenten ska betalas ut.
Vid exempelvis utlägg och traktamenten ska man alltid fästa vikt vid värderingen av dessa genom att värdet alltid uppgår till det nominella beloppet som står nedtecknat på underlaget. Detta nominella belopp ska betalas ut i redovisningsvalutan, och kostnaden för detta bokförs med det verkliga värdet samt under den redovisningsperiod det avser.
Nominell avkastning på en investering speglar investerarens procentuella avkastning i relation till den initiala investeringen, medan den reala avkastningen tar hänsyn till inflationen och den faktiska köpkraft investeringen motsvarar.
Inom nationalekonomi är nominellt värde detsamma som ett monetärt värde som inte har justerats för inflationen. Förändringar i pris och tillväxt är medräknade, men eftersom inflationen inte tas med blir siffrorna vilseledande när jämförelser görs av värdeförändringar över tid.
Nominellt värde på aktier och obligationer
En aktie får sitt nominella värde när bolaget bildas, i de flesta fall. Detta värde har en direkt anknytning till bolagets aktiekapital i balansräkningen. Bolaget kan senare öka aktiernas nominella värde genom fondemission. Det nominella värdet anges i börstabeller, i index och i bolagets aktiebrev, och kan beräknas genom att dividera det totala aktiekapitalet med antalet aktier. Det finns ingen koppling mellan aktiernas nominella värde och deras marknadspris.
Som redan nämnts är det nominella värdet på en obligation den summa som betalas ut till innehavaren på förfallodagen. Om obligationen nyligen utfärdats säljs den vanligen till sitt nominella värde. Eftersom obligationens pris fluktuerar under löptiden, i takt med att räntesatserna förändras, är priset inte detsamma som det nominella värdet.
Om räntesatserna är högre än obligationens kupongränta säljs obligationen under sitt egentliga värde. Omvänt gäller att när en obligation säljs då räntan är högre än kupongvärdet, är realvärdet högre än det nominella värdet.