Ett OCR-nummer är en serie siffror man kan finna på checkar samt giroblanketter. Numret var ursprungligen avsett att kunna avläsas automatiskt med en maskin. Denna maskin skulle då kunna registrera betalningar som gjorts med pappersblanketter. Detta nummer är en typ av referensnummer som används av företaget som tar emot betalningen. Numret kan i princip se ut hur som helst eftersom det bara är mottagaren det behöver ha en betydelse för. Det brukar dock alltid innehålla ett kundnummer eller ett fakturanummer. De sista siffrorna är ofta kontrollsiffror. Även i dag finns dessa nummer kvar även om de inte används för maskininläsning så ofta. Man anger till exempel nästan alltid ett OCR-nummer när man betalar via sin internetbank, även om det inte läses av en maskin annat än om kunden betalar genom pappersblankett.

Hur ser de ut?

OCR-nummerNär man studerar OCR-nummer upptäcker man snart att de endast består av siffror. De kan vara olika långa, och detta beror på vem det är som har utfärdat numret. Detta har ibland kritiserats eftersom det kan vara svårt att knappa in ett långt nummer korrekt. Ofta innehåller OCR-numret siffror som kan koppas till kunden. Det kan till exempel vara ett personnummer, registreringsnummer, fakturanummer eller ett kundnummer. Dessutom kräver både bankgiro och plusgiro att alla OCR-nummer avslutas med en eller två kontrollsiffror.

Det kan ibland dyka upp ett felmeddelande när man ska göra en betalning via internet. Det kan till exempel komma upp ett felmeddelande som lyder att man måste fylla i ett OCR-nummer till en mottagare. Då kräver betalningsmottagaren att det anges ett OCR-nummer ska anges till just det bankgirot eller plusgirot. Om det däremot står att det är ett felaktigt OCR-nummer bör man kontrollera att rätt sifferkombination angivits. Det är lätt hänt att man skriver fel, särskilt om numret är långt.

Var finns detta nummer?

Om man har ett fysiskt inbetalningskort står OCR-numret alltid längst nere till vänster i ett lättläst teckensnitt. Detta teckensnitt har utformats för att maskinerna på en girocentral enkelt ska kunna läsa av dem. Detta teckensnitt är också enkelt för en mobil eller läsplatta att scanna när man med dagens teknik betalar med hjälp av sin internetbank. Att scanna in numret gör att man slipper skriva in det siffra för siffra. Risken att skriva fel siffra på ett ställe blir alltså obefintlig.

Allt oftare är fallet som så att man inte längre får något fysiskt inbetalningskort. Ofta kan man numer få en faktura i PDF-format och då finns ofta OCR-numret på allra första sidan. Detta numer kan sedan enkelt kopieras till direkt till rätt fält hos internetbanken. Om man väljer att få e-fakturor fylls allt i automatiskt och man godkänner endast betalningen. På detta sätt kan det inte bli fel, det gäller bara att se till att man har pengar på kontot när betalningen ska dras.