Ett viktigt begrepp när det kommer till ekonomi både för företag och privatpersoner är att inte övertrassera din ekonomi eller dina bankkonton. Ordet i sig betyder att du får tillgång till mer än vad du egentligen är berättigad till av misstag. Vanligtvis hör du ordet i samband med konton och på banken. Det är där uttrycket är ett väl använt begrepp i vardagen. Det gäller att ha koll både på sig själv och på det som är runtomkring dig för att inte missa att en sådan händelse har inträffat. Du brukar dock bli ganska snabbt varslad om det ändå skulle ske. Det vanligaste är att bli meddelad via brev per post eller internetbanken i meddelande. Det är därför viktigt att kontrollera sin post och sina meddelanden med jämna mellanrum. Det händer också att SMS skickas ut från banken med meddelande om detta.

Att övertrassera konton

ÖvertrasseraDet har mest troligt hänt de flesta av oss att vi lyckats övertrassera bankkontot. Det finns olika anledningar till att sådant sker och detta är ett mänskligt fel som alla kan göra. Att övertrassera innebär att du tar ut en större summa pengar från kontot än vad du egentligen har tillgång till. Ibland när du handlar på en butik eller på nätet dras inte alltid pengarna med en gång och du kan handla utan problem. Efter några dagar dras pengarna och plötsligt ligger du minus på ditt konto.

Att ligga minus på kontot är inte bra. Dels kommer du få en extra avgift att betala från banken och dessutom kommer du inte ligga bra till som kund hos din bank i framtiden om du är i behov av att söka lån och liknande. Det behöver inte vara katastrof om det händer en gång eller två men om du ofta ligger minus kan det i värsta fall sluta med att banken säger upp dig som kund. Den avgift som tas ut av banken vid sådana händelser kallas övertrasseringsavgift.

Att övertrassera sin ekonomi som företag

När du driver ett företag är det lika viktigt att ha kontroll på den ekonomiska biten som dig som privatperson. Det är till och med en aning viktigare om du vill kunna driva verksamheten vidare. Ofta på ett företag är det många kort, bankkonton, betalningar och inbetalningar att ha kontroll på. Det är strängare regler för kontroll av det ekonomiska hos en verksamhet och för att få bra rekommendationer och ha en bra relation till banken för eventuella lån och liknande kan du inte övertrassera. Det leder snabbt till förlorade samarbeten både med kunder och samarbetspartners.

Det är också viktigt att som företag se till att ekonomin ligger på plus och inte på minus. Om ekonomin ofta visar minus är det tid att tänka på hur du ska kunna ändra detta till ett plus. En verksamhet går ut på att gå med vinst och går inte företaget plus kommer det tillslut driva sig själv i botten och gå i konkurs. Det är inte så klart inte bara för företaget men det ger också en negativ effekt för dig som ägare av företaget.