Att ansöka och ta lån är väldigt vanligt i dagens samhälle men det är dock inte alla som anses vara ”potentiella låntagare” och då kan det behövas andra former av bevis. Exempelvis är det inte alla personer som har en fast anställning men kanske behöver de ta ett lån ändå. Då kan den här personen exempelvis pantsätta sin egen bostad, ifall personen äger bostaden. Då behöver personen som äger bostaden eller fastigheten lämna ett pantbrev vilket i sin tur är en säkerhet för lånet. Skulle personen senare inte ha råd att betala tillbaka lånet i pengar har långivaren rätt att ta bostaden eller annan värdefull ägodel som satts i pant. Det är ett väldigt riskabelt sätt att låna på men vissa personer har inget val och vet man med sig att man kommer kunna betala tillbaka kan det vara värt det i slutändan.

Vad är ett pantbrev?

PantbrevSammanfattningsvis är ett pantbrev helt enkelt ett dokument som är en form av säkerhet för banken. När man hör ordet brev ploppar det upp ett traditionellt fysiskt pappersbrev på näthinnan men faktum är att man idag använder sig av elektroniska pantbrev. Det gör att du inte riktigt kommer kunna se pantbrevet då det är själva inskrivningsmyndigheten som registrerar och handlägger själva brevet medan banken har hand om det tekniska som behövs. En sak som är bra att veta är att du inte kan sälja bostaden eller fastigheten så länge den är pantsatt.

På ett sätt kan man säga att banken äger den fastighet/bostad som du pantsatt tills det att du lyckas betala tillbaka lånet. Skulle du köpa ett hus som tidigare varit pantsatt behöver du inte oroa dig. Extra plus är om huset pantsattes för höga belopp då det innebär att banken har gjort en värdering på själva huset i och med belåningen. Du kan alltid fråga om det hus du är intresserad av har pantbrev då mäklaren är skyldig till att ge dessa till dig ifall du skulle bli ägare av huset.

Bra att tänka på

Några tips innan du köper en fastighet är exempelvis att se till att alla lån som förra ägaren har betalas i samband med ägarbyte. När det kommer till så kallade ”höga pantbrev” betalar du endast 2% av mellanskillnaden för att motta det nya pantbrevet. Här är det ju lägre mellanskillnad mellan det gamla och det nya brevet desto mindre kostnad för dig som ägare. Det är mycket information att hålla koll på men att pantsätta en fastighet eller bostad kan vara ett smart sätt att få in ett lån på.

För bostäder är det inte nödvändigt att ha pantbrev då du kanske inte kommer ta några lån som kräver pantsättning. Oftast när man använder sig av pantbrev är det större lån med bra ränta och en lång återbetalningstid som gäller för att det inte skall vara någon stress, speciellt då man inte vill bli av med sin bostad. Det enda som är viktigt att kontrollera är att alla tidigare lån med föregående ägare är lösta så att du inte fastnar med något lån som är i samband med bostaden.