Redovisningssystem underlättar företagets bokföring

Det finns idag väldigt många olika redovisningssystem att välja mellan. När ditt företag ska välja ett redovisningssystem gäller det att ta hänsyn till vilka funktioner man behöver och hur mycket man är beredd att betala för redovisningssystemet. Dessutom gäller det att bestämma sig för om man ska ta hjälp med bokföringen eller inte.
Anlitar man en redovisningskonsult till att sköta företagets bokföring har man oftast inte mycket till val när det kommer till vilket redovisningssystem företaget ska använda. Redovisningskonsulten i fråga har ju säkert ett system som han eller hon föredrar. Men om det är särskilda funktioner ni måste använda får detta istället avgöra vilken redovisningskonsult ni anlitar.

Hur ett redovisningssystem kan underlätta för ditt företag

För den företagare som väljer att sköta den löpande bokföring själv, kommer ett modernt redovisningssystem underlätta bokföringen avsevärt. Olika system har olika extrafunktioner som kan kopplas till redovisningssystemet, exempelvis:

  • Skapa fakturor
  • Tidredovisning
  • Lönehantering
  • Kundregister
  • Leverantörsregister
  • Lagerhantering
  • Integreringar med andra system

Undersök därför vilka funktioner ni behöver.

Gemensamt för alla redovisningssystem är att den löpande bokföringen kan skötas med lätthet. När du exempelvis bokför en leverantörsskuld får du automatiskt upp alla nödvändiga bokföringskonton för det aktuella fallet. Efter att du har knappat in alla summor, kontrollerar det dessutom redovisningssystemet om det är lika mycket på kredit- och debetsidan och varnar om det inte stämmer.
  • Att anlita en viss redovisningskonsult kan låsa fast er till ett särskilt redovisningssystem, beroende på hens expertis.
  • Det finns många tilläggsfunktioner att ta hänsyn till när företaget ska välja ett redovisningssystem. Se därför över alla möjliga funktioner som en leverantör av redovisningssystem erbjuder.
  • Generellt är att alla redovisningssystem underlättar när du ska bokföra.

Kan jag inte bara använda Excel istället?

Nej. Det är inte tillåtet att sköta den löpande bokföringen i ett kalkylprogram där du kan göra ändringar hur som helst. Det finns lagstiftning som reglerar detta och därför måste särskilda bokföringsprogram eller redovisningssystem användas. Du får däremot sköta din bokföring på papper med bläckpenna om du föredrar det.

Hur mycket kostar ett redovisningssystem?

Idag finns det flera leverantörer som erbjuder helt gratis redovisningssystem. Det man tjänar pengar på är att erbjuda konsultation mot betalning eller att låna ut pengar till företag. För betallösningar kostar ett redovisningssystem allt från 99 kr/mån till flera hundra kronor per månad, beroende på vilka funktioner man önskar.

Hur mycket kostar det att anlita en redovisningskonsult?

Det varierar naturligtvis mycket beroende på vilket företag man anlitar och samtidigt hur många verifikationer man har per år. Begär in offerter från flera leverantörer. Genom att anlita en redovisningskonsult kan du lägga din dyrbara tid på utveckla företaget och öka försäljningen istället för att sköta bokföringen.

Kan man integrera redovisningssystemet med e-handelsbutiken?

Många leverantörer av redovisningssystem har befintliga lösningar för att integrera en e-handelsbutik med redovisningssystemet. I andra fall finns möjlighet att erbjuda programmerare som kan bygga en integration åt dig mot en extra kostnad. Jämför olika leverantörer och se efter om det redan finns en lösning för ditt e-handelssystem.

Måste man skriva ut alla verifikationer på papper?

Nej, det måste du faktiskt inte. Så länge du har en säkrad digital kopia behöver du inte skriva ut verifikationerna och sätta in dem i en pärm i ordningsföljd. Men se till att spara säkerhetskopior regelbundet. Om du har bokföringen i molnet kan du spara ned pdf:er.