De vanligaste reskontrorna
Man kan skapa en reskontra för i stort sett alla konton inom bokföringen, men de vanligaste är:
- Kundreskontra
- Leverantörsreskontra
- Lönereskontra
- Reskontra för tillgångar
- Reskontror för olika projekt
Reskontror för tillgångar är bra när man ska göra värderingar och avskrivningar, medan reskontra för projekt är effektivt för att bedöma vad varje projekt kostat o.s.v.
Förutom leverantörsreskontra och kundreskontra där du antecknar adresser, företagsnummer och betalningsinformation, så är det även en idé att föra lönereskontra som utgör ett smidigt underlag för bokföringen, eftersom du tar underlaget och inför det direkt i bokföringen. Med reskontror sparar du således tid som kan avsättas för annat i ditt företag.
- Reskontror är sidoordnade register och databaser som agerar underlag och hjälpmedel till olika konton i bokföringen.
- Kund- och leverantörsreskontra är vanligast, men det finns reskontror till i princip allt som anses viktigt inom bokföring.
- Du kan föra reskontror precis som i vanlig bokföring – det vill säga manuellt eller via ett datasystem.
Vad är en reskontrarapport?
Finns det några andra vanliga reskontror?
I princip går det att göra reskontror till det mesta, men här nedan följer exempel på relativt vanliga reskontror som existerar men som inte tillämpas för varje företag.
- Finansiella instrument-reskontra
- Reskontra för utlägg
- Lagerreskontra för varulager
- Reskontra för olika investeringar
- Reskontra för arbetsorder
- Skattereskontra
Hur slipper jag differenser mellan bokföring och reskontra?
Det kan krävas en del av dig själv för att felaktigheter inte ska uppkomma mellan reskontra och huvudbok. Ett bra tips är att skaffa ett redovisningsprogram som automatiskt överför information från reskontra till bokföring, samt betalfiler, återrapporteringsfiler och integration med bankernas system i form av inbetalningar från kunder.