En självkostnadskalkyl är en mer ingående variant av den förenklade bidragskalkylen som används för att beräkna nyckeltal och täckningsbidrag på produkter, som i sin tur vittnar om företagets lönsamhet. I självkostnadskalkylen tar man med kostnadsfördelare, vilket utelämnas i bidragskalkylen. Därigenom anses självkostnadskalkylen ge en bättre bild, även om den må vara mer avancerad.
Man brukar säga att bidragskalkyl är en ofullständig kostnadsfördelning, medan självkostnadskalkylen är en fullständig sådan. De flesta företag som föredrar självkostnadskalkyl framför bidragskalkyl, är främst de verksamheter som bedriver tillverkning i någon form. Dock föredrar även många andra bolag att tillämpa den metoden, eftersom bilden av lönsamheten blir då mer rättvisande.
Långsiktiga beslut och självkostnadskalkyl
Användandet av självkostnadskalkyl är speciellt viktigt när man som företagare ska göra en prissättning och en långsiktig analys samtidigt som man tittar på mer långtgående lönsamhetsbedömningar och tar beslut. Bidragskalkylen, å andra sidan, är en mer kortsiktig metod. Man får fram företagets resultat vid självkostnadskalkylering genom att ta totala intäkter minus totala självkostnaden.
Syftet med självkostnadskalkylen är att samtliga kostnader fördelas på produkten, tills dessa har levererats och betalats. Därmed måste man använda fördelningsnycklar så att man kan fördela indirekta kostnader på produkterna eller kostnadsbärarna som de också kallas. Detta är inte alltid det enklaste och uträkningarna brukar normalt ta ganska lång tid.