Skattesats används som underlag för att beräkna skatteinkomsten. Har du gjort en försäljning, importering eller köp av en vara måste du även beräkna skattesatsen för att betala rätt utgående moms. Totalt finns det tre stycken olika skattesatser för moms som antingen ligger på 6 procent, 12 procent eller på 25 procent. Är du egen företagare eller anställd behöver du dessutom räkna på din skattesats för att kunna betala rätt skatt. Utöver denna skatt finns en kommunalskatt. Beroende på var i Sverige du bor betalar du olika mycket då kommunalskatten är olika beroende på kommun. Därför är det billigare att bo och leva i vissa kommuner och dyrare att bo i storstäder exempelvis. När det kommer till skatt betalar du både till stat, kommun och landsting. Dock beror det på hur mycket du betalar då du betalar till alla nämnda alternativ om du har en bra inkomst.

Olika skattesatser beroende på kommun

När det kommer till skattesats är det upp till varje kommun att bestämma hur många procent den skall vara. Det är upp till varje kommun hur skattepengarna skall fördelas vilket gör att det kan satsas olika mycket pengar på olika saker. Kort och gott så betalar de som tjänar mer en högre skattesats och vid köp eller försäljning kan som sagt skattesatsen variera beroende på produkt, tjänst och vara som säljs. Spelar du exempelvis på spelsajter och vinner är det viktigt att dessa vinster exempelvis beskattas.

Skattesats

Det finns dock ett undantag och det är om spelsajten har en licens i Malta vilket gör att vinsterna blir skattefria. Har du dock någon form av sidoinkomst eller liknande är det alltid bra att kolla upp vad som gäller. Är du ekonomiintresserad och vill spara pengar kan ett tips vara att se över var du bor någonstans. Kanske har grannkommunen en lägre skattesats än din nuvarande kommun. År 2017 utsågs exempelvis Vellinge kommun till den kommun med lägst skattesats.

Skattesats för egenföretagare

En del av ens skattesats går till begravnings- och kyrkoavgifter och alla som är skattepliktiga måste betala denna avgift. Den här avgiften varierar också beroende på var i landet du bor. Sammanfattningsvis är skattesats en sak du inte kan komma undan men du kan som sagt arbeta runt den då kanske mindre kommuner inte drar lika mycket som större och mer livligare kommuner. I en stad där det byggs mycket är skattesatsen högre då kommunen behöver mer pengar för att täcka upp utgifterna från ombyggnationen.

Har du egen firma eller företag är det viktigt att du räknar rätt. Du kan räkna ut hur mycket skatt du skall betala via en del sidor på nätet. Då får du också en överblick över hur mycket av din inkomst som går till skatt och vilka skatter det är du betalar för. Egenföretagare får oftast bättre koll på vad de betalar för tack vare att de sköter bokföringen och allt pappersarbete själva. Hos Skatteverket finns det alltid nödvändig information för den som vill vara mer påläst om ämnet.