Det finns många olika begrepp att hålla koll på om du ska starta och driva eget. Slutskattebesked är ett viktigt begrepp att förstå både för dig som driver eget och för dig som är anställd privat eller kommunalt. I Sverige betalar vi ju skatt. Många förknippar säkert skatten med sitt arbete, men faktum är att du även kan behöva betala skatt på andra saker, till exempel förmögenhet, vinster eller fastigheter. Alla dessa former av skatt visas och presenteras på det så kallade slutskattebeskedet, som tidigare gick under namnet slutskattesedel. Här har du chansen att se till att din betalade skatt stämmer, så var alltid noggrann med att läsa igenom det här beskedet. Då kan det vara bra att först lära sig lite mer om slutskatten, och det kan du läsa om här nedan.

Vad är ett slutskattebesked?

Slutskattebesked.jpgKortfattat är ett slutskattebesked ett besked som du får från Skatteverket varje år. Beskedet visar din taxering och din slutgiltiga skatt. I slutskattebeskedet får du information om huruvida du har betalat för mycket skatt, och därmed ska få skatteåterbäring, eller om du tvärtom har betalat för lite skatt och därmed har ett underskott på ditt skattekonto som du kommer att behöva betala tillbaka innan året är slut. Slutskatten kan du både få via post och en digital brevlåda om så önskas.

I början av mars kan du ta del av din deklaration om du har en digital brevlåda registrerad. Denna läser du igenom och ska sedan godkänna innan månaden är slut om du vill ha tillbaka dina pengar så snabbt som möjligt. I augusti eller september får du sedan ditt slutskattebesked och innan slutet av året ska eventuell restskatt vara inbetalad till Skatteverket. För fler viktiga datum gällande din deklaration och din slutskatt kan du med fördel läsa om det på Skatteverkets hemsida.

Vad finns med på slutskattebeskedet?

Det kan kännas svårt att tyda ditt slutskattebesked, men det blir enklare om du har någorlunda koll på vad som står med där. Här syns till exempel statlig och kommunal inkomstskatt, fastighetsskatt och eventuell förmögenhetsskatt. I dagsläget finns dock ingen förmögenhetsskatt i Sverige. Om du frilansar och innehar F-skattesedel kan ditt slutskattebesked se lite annorlunda ut än för exempelvis statligt och kommunalt anställda, men grunden och informationen i ditt slutskattebesked är ändå i stort sett detsamma oavsett om du frilansar eller inte.

Det är viktigt att komma ihåg att din deklarationsblankett och ditt slutskattebesked alltså inte är samma sak. Om du däremot har deklarerat korrekt och inom anvisad tid bör det inte uppstå någon förvirrande information på ditt slutskattebesked, men det kan ändå vara en god idé att läsa igenom även det, för att se så att inga misstag har råkat göras. Skatteverket rekommenderar alla att ansluta sig till en digital brevlåda för att snabbare och enklare ta del av sin deklaration och sin slutskatt.