Vad menas med traktamente?

Ett traktamente är en kostnadsersättning som en arbetsgivare ger sin anställda när denne har haft utökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Det kan röra sig om ersättning för hotellvistelser, matkostnader och resor med flyg, tåg eller andra transportsätt. Det rör sig även om mindre småutgifter. De belopp som avser traktamenten får inte överstiga en viss gräns.
Det är Skatteverket som beslutar om de schablonbelopp som fastställer summorna vid traktamenten. Inom dessa ramar är det skattefritt. Om en arbetsgivare inte betalat ut traktamentet efter utförd tjänsteresa, får den anställde dra av dessa i inkomstdeklarationen. Schablonbeloppen är ofta en smula högre vid tjänsteresor utomlands än dem hemma i Sverige.

Reducering av traktamenten

Det finns tillfällen då en anställd kan ha blivit bjuden på lunch eller middag under sin tjänsteresa eller kanske haft turen att befinna sig på en ort där denne kan övernatta helt gratis hos en vän eller släkting. I dessa fall kan ändå traktamenten betalas ut men till en lägre summa.
Om den anställde har ätit gratis, minskar således heldagtraktamentet med 207 kronor för dagens samtliga 3 måltider. Om den anställde har erbjudits gratis logi kl. 00.00-06.00 minskar också detta traktamente – till 115 kronor per natt (nattraktamente). Ett fullt dagtraktamente ger beloppet 230 kronor. Detta kan pågå i max 3 månader, sedan gäller 70% av maximibeloppet.
  • Ett traktamente beskrivs som en kostnadsersättning för anställda under tjänsteresor och kan avse transportkostnader, logi och måltider m.m
  • Det är Skatteverket som beräknar de olika traktamentena för fulla respektive halva dagar, samt reduceringar vid gratis måltider och logi – på så kallade schablonbelopp
  • Fulla dagtraktamenten med maximibelopp 230 kronor gäller högst 3 månader på samma ort, därefter reducering

Hur fastställer Skatteverket schablonbeloppen?

De schablonbelopp som Skatteverket fastställer bygger på vad det normalt brukar kosta att t.ex övernatta på ett hotell av normal standard eller äta vid en restaurang på samma nivå. Man kan således inte ersättas fullt ut om man har lagt in sig på lyxhotell eller ätit en 7-rätters middag på en trestjärnig Michelin-krog.

Hur långt bort får tjänsteresan sträcka sig för att få tillgång till fullt traktamente?

En tjänsteresa innebär fullt traktamente som betalas ut skattefritt, om det avser en resa till annan ort i Sverige eller utomlands som ligger mer än 50 km från den anställdes bostad eller arbetsplats. Detta krav på 50 km gäller också övernattningen.

Vad innebär hela och halva dagar?

För att ett traktamente ska godkännas som full dagtraktamente, måste tjänsteresan påbörjats före kl. 12 under avresedagen och att hemresan medfört att den anställde kommit hem efter kl. 19 samma dag. Om den anställde rest iväg t.ex kl. 13.30 och kommit hem vid exempelvis kl. 17, räknas det som halv dag.

Var hittar jag fakta om alla schablonbelopp i Sverige och utomlands?

På Skatteverkets hemsida finns all information om olika länders schablonbelopp och även de begränsade belopp som gäller i Sverige för att få ett skattefritt traktamente. Samtliga schablonbelopp beräknas på samma grunder som i Sverige. Du hittar dem under fliken ”Skatter” hos Skatteverket.

Exakt hur länge kan en anställd få traktamente?

Efter 3 månader reduceras traktamentet till 70% av maximibeloppet som för närvarande ligger på 230 kronor för en full dag. Efter två år av tjänsteresa på annan ort (i Sverige) sker ytterligare reduceringar på 50% av maximibeloppet och kan då med andra ord räknas som halvdagtraktamenten.