Att hyra ut en lokal som man själv äger till företaget är ett vanligt upplägg för småföretagare och egenföretagare. Den uthyrda lokalen kan fungera som till exempel verkstad, mottagning eller kontor. Hur avdragsreglerna ser ut beror på företagsformen, samt om det handlar om uthyrning av en privatbostad eller av en näringsfastighet.
Med privatbostad menas en bostadsrätt eller ett mindre hus som till mer än 50 procent används till antingen närståendes eller ditt eget boende. Övriga fastigheter anses vara näringsfastigheter. För hyran är grundregeln att den ska vara marknadsmässig. Med det menas en hyra på samma nivå som ditt bolag skulle få betala för en liknande lokal på orten.
Regler för olika företagsformer
För aktiebolag kan bolaget göra avdrag för den del av hyran som anses vara marknadsmässig. Hyra som ligger över den marknadsmässiga hyran räknas istället som lön och hanteras som lönekostnad, vilket innebär att sociala avgifter ska betalas. Skulle du inte arbeta i företaget anses överhyra vara utdelning.
För en enskild firma går det att dra av alla kostnader i verksamheten som el, vatten osv. om det är en näringsfastighet, samt skatta för bostadsförmån om du bor där. I fallet med en privatbostad proportionerar man beroende på hur stor yta som används för verksamheten. En annan metod är att göra ett schablonavdrag.
- Uthyrning till eget bolag innebär att hyra ut en fastighet eller delar av en fastighet till sitt eget företag.
- Lösningen är vanlig för mindre företag och reglerna beror på om det är en näringsfastighet eller privatbostad, samt på företagsformen.
- En grundregel är att hyran ska vara marknadsmässig och eventuell överhyra beskattas som lön eller utdelning.