Vinstmarginalen i ett företag är den procentandel som visar vinsten på varje krona företaget omsätter. Vinstmarginalen är ett viktigt nyckeltal i många verksamheter, men är beräknat innan ränta tillkommer, vilket innebär att beräkningen görs innan skatten dras. Man kan emellertid beräkna nettovinsten också.
Det är värt att poängtera att vinstmarginalen inte tar någon som helst hänsyn till hur företaget presterat under året, eller verksamheten har finansierats. Därför kan den vara mer användbar när man försöker analysera konkurrenter eller titta på vinsten som avser en viss marknad och liknande. Vinstmarginalen beräknas enligt följande formel:
Vinstmarginal = (Försäljning – Kostnad) ÷ Försäljning
Ibland används också begreppet vinstmarginal när det som åsyftas är resultatet i relation till priset.
Hög vinstmarginal – lönsam verksamhet?
Vinstmarginalen beskriver den del av intäkterna som utgör vinst, samt den del som är till för att täcka räntekostnader. Ju högre vinstmarginal ett företag har, desto mer kontroll kan man säga att denna verksamhet har över kostnaderna – men inte alltid. Detta är bra att beakta när man jämför med konkurrenterna inom branschen. Rent generellt anses en vinstmarginal på fem procent eller med vara godkänd, men detta varierar stort mellan olika branscher.
Man kan kanske tro att det räcker med ökade intäkter för att få en förbättrad lönsamhet, men så är inte fallet. Vinstmarginalen mäter den lönsamhet som tjänas in per krona. När man mäter själva lönsamheten så måste man givetvis ta ställning till kostnader som avser varje del av denna krona.
Vinstmarginalen tar heller inte hänsyn till hur företagets verksamhet finansierats. En hög vinstmarginal kan också bero på att företaget har nått sin fulla potential, och att det inte kommer att växa ytterligare. Kanske har bolaget stagnerande eller minskade marginaler.
Vad visar vinstmarginalen?
Vinstmarginalen kan sägas vara ett effektivitetsmått, som visar hur bra ett företag är på att omvandla omsättning till vinst. Det är användbart eftersom det går längre än enbart försäljningssiffror eller vinst, uttryckt i absoluta tal. När du vet om din vinstmarginal är hög eller låg kan du göra en djupare analys varför det är så. Detta kan göras exempelvis genom att titta på andra nyckeltal, som personalkostnaderna i procent av omsättningen, eller täckningsgraden för olika produkter.
Vinstmarginal kan användas till mer än att bara analysera den egna verksamheten. För ett företag som funderar på att ge sig in på en ny marknad, exempelvis genom att lansera en ny produktkategori, kan vinstmarginalen hos de etablerade aktörerna ge en fingervisning om hur marknaden som helhet ser ut. Om vinstmarginalerna är låga tyder det på att konkurrensen är hård, och att priset är ett centralt konkurrensmedel.